PDA

View Full Version : DAW fades to black



Tokyo Joe
05-02-2002, 10:42 AM
I built my first DAW with a little help from the \'Roll Your Own\' article. Everything is fine except for...

whilst using GigaStudio sometimes the PC just bombs, everything is fine one moment, black screen the next. I don\'t recieve a warning dialog box it just crashes (doesn\'t respond to ALT+CTRL+DEL) so I have to reboot. Happens at least once a day and is VERY annoying!

Here\'s the spec:

AMD Athlon 1.4G 266 fsb processor
Iwill KK266plus motherboard
IBM 60GB Ultra/100 7200rpm (Audio)
Matrox 30GB Ultra/100 7200rpm (OS, apps)
Delta 44
512 MB RAM
Win 98

Any ideas?

Thanks in advance

Bill
05-02-2002, 12:19 PM
Do you have all the power saving features disabled?

Tokyo Joe
05-02-2002, 01:32 PM
Yes I do Bill.

I forgot to mention that if audio is playing at the time everything goes black, then I get an endless loop which I can only stop by a reboot.

Aenigma
05-03-2002, 01:16 AM
Have you checked your CPU\'s temperature to make sure that you aren\'t overheating it? I have had problems with my 1.4 ghz machine overheating - they used thermal tape instead of real thermal compound when placing the heatsink on the cpu - once I fixed that my heat problems were gone. I never had lockups becuase I had temperature alarms going off so I could shut it down, but I have an older system that does lock up and I\'m thinking it may have to do with temperature. Something to at least look into, I suppose. When you boot your computer go into the CMOS and you should be able to check the temperatures there, if you don\'t have software to check it while you are running it.

Just a thought.

Tokyo Joe
05-03-2002, 07:30 AM
Aenigma, thanks.

I think that\'s the problem. The temp should be around 95? I just checked and mine went way past that.

When applying thermal paste do I remove the thermal tape first?

Thanks in advance, I really appreciate the help.

Vertigo50
05-03-2002, 09:22 AM
Boy, I REALLY hope you\'re talking about fahrenheit, and not celsius!

You\'re perfectly safe around 50 C and 122 F

If you\'re going above 75 C and 167 F, you\'re in trouble.

The cpu will start to melt around 90 C and 194 F.

And yes, take the tape off and make sure the surface is completely clean before applying thermal paste.

Tokyo Joe
05-03-2002, 09:49 AM
Yeah, I was talking fahrenheit images/icons/smile.gif

Thanks for the advice Vertigo50.

Tokyo Joe
05-03-2002, 12:05 PM
Thanks again!

Vertigo50
05-03-2002, 11:45 PM
One more thing, when applying the thermal paste, put a small amount on both the cpu and heatsink and spread it with a business card or piece of paper to get the thinnest layer possible.

It\'s really only meant to fill in the cracks, so don\'t overdo it.

garro
05-08-2002, 07:11 AM
Hello gigamasters.

>whilst using GigaStudio sometimes the PC just bombs, everything is fine one moment, black
>screen the next. I don\'t recieve a warning dialog box it just crashes (doesn\'t respond to
>ALT+CTRL+DEL)

I have the same problem!!!
I don\'t think my problem is the temperature because is about 60C (it\'s ok?).

My pc configuration:
Athlon XP 1700+
motherboard K7T266 Pro2
512 Mb RAM DDR (256Mb + 256Mb)
Windows 98 SE
Ego-Sys Gigastation (with latest drivers)
Gigastudio 96 (bundled with the card) upgraded to 2.5
video card 3D Prophet 4000XT 64Mb
Dvd-Rom Samsung
1st hard disk IDE 40Gb (for Windows and programs)
2nd hard disk IDE 80Gb (for Gig files only)
rack case with QuietPC PSU and fans

I have checked: no irq conflicts or any (apparent) Windows problem.
I don\'t know what to do!!!
I accept suggestions, please help!!!

Many thanks in advance

Riccardo

Tokyo Joe
05-08-2002, 02:31 PM
Actually I don\'t think it was a temp issue in the end.

I had to update the BIOS. Apparently there was an issue with AMD 1.4GB and my board, hence the update. Since flashing the board I\'ve had no problems (he says, fingers crossed).

Hope that helps.